Wireless povezivanje i deljenje internet konekcije

Wifi - LAN bridgeU današnje vrijeme gotovo svi uređaji posjeduju WiFi konekciju tako da su wireless (bežične) mreže svuda prisutne. Prateći taj trend i kućne mreže, sve više, sa UTP kablovske veze prelaze na WiFi.
Potrebno je samo imati konfigurisan WiFi router konektovan na modem sa aktivnom internet konekcijom (ili je modem već ugrađen u sam router) i svi WiFi uređaji imaju mogućnost pristupa internetu iz bilo kojeg dijela kuće pa čak i vani. Domet zavisi od pozicije i tipa WiFi router-a ali i od sposobnosti samog wireless uređaja.
Međutim, činjenica je da još uvijek posjedujemo funkcionalne PC računare koji nemaju ugrađenu wireless karticu ili laptope koji nemaju ili im je pokvarena wireless kartica.

Kako takvim računarima omogućiti pristup internetu?

Jedno od rješenja je spajanje UTP kablom direktno na RJ45 port WiFi router-a (obično ih ima 4). To je moguće ako imamo pristup WiFi router-u i ako imamo mogućnost postavljanja kabla.
Problemi nastaju ako PC bez wireless kartice i WiFi router nisu u istoj prostoriji, istom, spratu ili čak nisu u istoj zgradi.

Kako onda računaru koji nema bežičnu karticu omogućiti izlaz na internet ako posjedujemo samo WiFi access point?

Jedno od rješenja je kupovina WiFi kartice, bilo da je riječ o PCI ili USB kartici, ali ona nije besplatna i potrebno ju je instalirati i konfigurisati.
Drugo rješenje je korištenje WiFi laptopa ili računara koji posjeduje WiFi konekciju kao tačke za povezivanje. U ovom slučaju, oba računara moraju biti uključena da bi računar bez WiFi konekcije imao pristup internet.
Lapotop sa wireless i RJ45 mrežnom konekcijom ima izlaz na internet putem bežične konekcije na WiFi router. WiFi router je UTP kablom povezan sa DSL (ili bilo kojim drugim) modemom koji omogućava konekciju na internet.
Za Računar sa RJ45 mrežnom konekcijom (bez wireless-a) treba obezbijediti internet konekciju.
Ako postoji žičana mreža na koju je moguće spojiti i laptop i PC onda nije bitna lokacija laptopa i PC-a. Ako takva mreža među njima ne postoji onda ih je potrebno UTP kablom povezati u žičanu mrežu. Za to nam je potreban switch ili ih možemo povezati direktno sa jedne mrežne kartice na drugu ali pomoću crossover (ukrštenog) kabla.