Satelitski sistemi

Za veliki broj kanala koji se emituju preko satelita širom svijeta, potrebna je odgovarajuća satelitska oprema koja u osnovnom paketu treba da obuhvati satelitski tanjir, jedan ili više konvertora i risiver. Da bi bila moguća ugradnja satelitskog sistema potrebno je odrediti mjesto za ugradnju koje je okrenuto prema jugu. U zavisnosti od kanala koje korisnik želi pratiti, određuje se i odgovarajuća satelitska oprema.
raspored_satelita_oko_zemljeMi Vam nudimo ugradnju i servisiranje satelitskih fiksnih antena ili sa pokretnim motorom, sa jednim ili više konvertora za praćenje programa sa više satelita istovremeno, kao i različitih tipova digitalnih risivera sa mogućnošću programiranja. Prije definisanja potrebne satelitske opreme izlazimo na teren besplatno, kako bi sa korisnicima usaglasili satelitsku opremu za praćenje željenih paketa kanala preko satelita i dobijanja visokog HD kvaliteta slike ugradnjom odgovarajućeg digitalnog risivera, koje odgovarajući kablovski operateri nemaju u ponudi ili za koje je potrebno platiti skupe pretplate.
Satelitska oprema sa kojom radimo su provjereni evropski brendovi. Satelitski tanjiri se usmeravaju profesionalnim instrumentima radi dobijanja maksimalnog kvaliteta signala.

3797Zemaljska antena, od kojih su nsjviše zastupljene Yagi UHF antene, u narodu poznatije kao riblja kost i u posljednje vrijeme češće korišćene logaritamsko-periodična dipolna antena, u narodu poznatih kao loga antene. Loga antene se odlikuju širokim pojasom frekvencija, i najčešće se grade kao širokopojasne ili pojasne antene.

antena_y50_remixSatelitski tanjiri, od kojih se najviše koriste offset tanjiri. Sa napretkom tehnologije dimenzije satelitskih tanjira se smanjuju, a kvalitet prijemnog signala je sve bolji. Postoje čelični i aluminijumski tanjiri.Alumijijumski imaju nešto bolje performanse. U novije vrijeme na tržištu su se pojavili i specijalni tanjiri (tzv. mrežasti) otporni na jake vjetrove. Što se tiče dimenzija tanjira, ima raznih veličina, a za naše područje optimalni su oko 90 cm.

Inverto_Premium_Twin_LNBLNB konvertor (Low Noise Block Convertor) je veoma važan deo satelitskog sistema. On prima i konvertuje signal i šalje ga risiveru. Danas su najčešće u upotrebi univerzalni ili single konvertori, a postoje još i dual, twin, quad i quadro LNB konvertori. Najvažnija im je karakteristika odnos signal/šum koji se izražava u dB i čija je standardna vrijednost 0.3dB. Napretkom tehnologije kvalitet i jačina LNB konvertora se poboljšava, čime se optimalna veličina satelitskih tanjira smanjuje.

amik-shd-8340-cicxe_ies28815Satelitski risiver je osnova svakog satelitskog sistema. Postoje razne vrste satelitskih risivera, a razlikuju se po rezuluciji, standardna ili HD Full 1080p , nekim dodatnim opcijama, broju kanala, kvalitetu slike, kvalitetu prijema signala, po mogućnošću mijenjanja softvera, dekodiranju kodiranih kanala, snimanju programa itd.

r70951+++Multisvičer je namijenjen za udruživanje 1, 2 ili 3 satelita po izboru i zemaljske televizije. Može imati izlaz za 8, 12, 16 ili 32 televizora ili satelitskih risivera. Koristi se isključivo uz sistemski konvertor (Quadro LNB) koji ima 4 posebna izlaza: HL (horizontalna polarizacija i niži opseg frekvencija), VL (vertikalna polarizacija i niži opseg frekvencija), HH (horizontalna polarizacija i viši opseg frekvencija) i VH (vertikalna polarizacija i viši opseg frekvencija).

Pored navedenih komponenti jedan kompletan zajednički TV SAT sistem sadrži razne pasivne i aktivne elemente razdjelnici, spliteri, mješači, RF modulatori, pojačavači, atenuatori, napojne jedinice, glavni i etažni ormari za smještanje opreme i na kraju priključnice najčešće modularnog tipa.